Çelik Kasa Modellerinde Aranan Özellikler

Çelik kasa (para kasası) satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

En kısa ifadelerle anlatmak gerekirse, evlerde takı ve mücevherleri, pasaport ve tapu gibi evrakları, nakit parayı, işyerlerinde para çek senet gibi kıymetleri korumak için uygun bir çelik kasa ya da para kasası,  dünyada kabul edilmiş standartlara sahip ve içine koyacaklarımızın değerine, ortamın güvenlik risklerine göre uygun güvenlik derecesinde olmalıdır.

Dünyada çelik kasalar için standartlar belirlenmiş ve güvenlik derecelerine göre sınıflandırılmışlardır. Dayanım testleri, bunlara uygun akredite kilitleme mekanizmalarının kullanılması ve belli ağırlıklar için montaj gereklilikleri ile, üretici firmanın toplam kalite politikası ile banttan çıkacak her ürünün aynı kalite ve özelliklerde olduğunun garanti edilmesi ile çelik kasa modellerinin sağladığı standartlar belirlenir ve bu sınıflar sertifikalandırılır.

Örneğin ECB.S ( European Certification Board Security Systems) tarafından EN 1143 -1 standardına uygunluğu test edilmiş, Grade 1 derecesinde sertifikalandırılmış bir çelik kasa modelinin, hırsızlık dayanımı, çelik kalınlıkları, kilit güvenirliği, taşınma riski gibi birbirine bağlı olan  tüm parametrelerin tamamı için güvenlik standardı sabittir.

Yani “1 Tonluk çelik kasa”,”1 metrelik çelik kasa”,  “20 mm çelik kalınlığı”,  “içi beton dolu kasa” gibi tanımlar, tek başlarına hiçbir güvenlik garantisi ifade edemezler. Örneğin, Kilit mekanizması çok basit seçilmiş bir çelik kasanın 2 ton ağırlıkta olması onu çok güvenli bir kasa yapmaz. Ya da çok iyi bir kilit, çok kalın çelik cidarlar kullanılan kasanın, menteşe ya da kilitleme milleri sistemlerinde yapılacak teknik hatalar, ortaya çok büyük güvenlik riskleri çıkartabilir.

Çelik kasa ya da para kasalarının güvenlik derecelerinin, dışarıdan gözle, elle, ağırlık kıyasıyla, ya da sadece kilitleme mekanizmaları ile tespit edilemeyecek kadar teknik bir iştir. Dışarıdan baktığınızda aynı ölçülerde, aynı özelliklere sahip görünen çelik kasa modellerinin, 5 farklı güvenlik sertifikasına sahip olabilirler. Örneğin 70x50x50 cm ölçülerinde bir kasa, ECB.S EN1143-1 Grade 0, Grade 1, Grade 2, Grade 3 ya da EN 14450 S1, S2 sertifikalarına sahip olabilir. Kaldı ki, sertifikasız ya standart dışı bir üretim modelinin güvenliği için fikir yürütmek imkansıza yakındır.

Burada küçük bir parantez açarak, standartların tanımı kadar, bunu test eden ve onaylayan sertifika kuruluşlarının önemine de değinmek gerekir. ECB.S, SP gibi Avrupa Birliği standartlarına uygunluk veren kuruluşlar, diğer üniversite vs gibi sadece kendilerine gönderilen tek bir numuneyi test  edip, tüm fabrikaya bir rapor hazırlamazlar. Üreticinin her ürünü aynı standartta ürettiği yerinde kontrol edilir ve her model her ölçü çelik kasa için ayrı sertifikalar verilir. Örneğin 70x50x50 cm kasasına EN1143-1 Grade 1 sertifikası almış bir üretici, için nasılsa iyi bir üretici, 80x50x50 cm modeli de aynı standarttadır denemez. O model için de sertifika mutlaka aranmalıdır.

Bu nedenlerle, seçim yaparken ihtiyacınız tam olarak belirlemek ve size en uygun kasa standardına karar vermek için bir uzmandan yardım almanız ve mutlaka standartlara uygun bir çelik kasa seçmeniz, maddi kayıplardan sizleri koruyacaktır.

Çelik kasa sertifikaları, güvenlik özellikleri hakkında detaylı bilgiye sitemizdeki diğer makalelerden ulaşabilir, ya da uzman arkadaşlarımızdan ayrıntılı bilgi talep edebilirsiniz.